Zgodovina prenosnih, žepnih ur (predniki ročnih ur) seže nazaj do 15. stoletja, ko so potovanja in raziskovanja evropskih pomorščakov poleg navigacije in kart zahtevala tudi enostavnejši način merjenja zemljepisne dolžine in pozicije ladje.

Potrebovali so časovno napravo, ki bo lahka in prenosna.


žepna uraRestavrirana žepna ura Petra Henleina iz leta 1524.
vir: Peter Henlein

PRVA ŽEPNA URA

Prve prenosne ure so merile čas z enostavnim obteženim nihalom. Vendar ob nihanju ladje in vplivov vetra niso bile vedno najbolj zanesljive, ob tem so pa bile velike in okorne.

Kasnejši razvoj bolj kakovostnih vzmeti in mehanizmov je omogočil urarjem izdelavo kompaktne ure, ki meri čas bolj natančno in ni podrejena zunanjim vplivom, kot predhodne, večje ure na nihalo. Tovrstna tehnologija je tlakovala pot prvi žepni uri, ki jo je naredil Peter Henlein v letu 1524. Prve ročne ure so imele le urni kazalec, saj je zaradi zgodnje faze razvoja majhnih mehanizmov, minutni kazalec bil nenatančen.

NASTANEK ŽENSKE ROČNE URE

ženska ročna uraPrva ženska ročna ura (Patek Philippe).
vir: Patek Philippe
Leta 1868 je nastala prva ženska ročna ura. Izdelal jo je Patek Philippe in bila je mišljena kot ženski modni dodatek. Beseda se je hitro širila in ženska ročna ura je postala priljubljen nakit za vsakdan. Do konca 19. stoletja je ženska ura bila namenjena pretežno le kot modni dodatek za nežnejši spol.

MOŠKE ROČNE URE

moška ročna uraPrva moška ročna ura (Louis Cartier).
vir: Vintage time
V začetku 20. stoletja je v letu 1904 ugledala luč prva moška ročna ura kot jo poznamo danes, katero so izdelali v francoski hiši nakita Cartier. Na željo letalskega pionirja Alberta Santos - Dumont je Louis Cartier ustvaril uro, ki bo lahka in uporabna med letenjem in da bo pilot lahko uporabljal obe roki med letom nemoteno. Priljubljenost letalca Santos - Dumonta je bila mednarodna in velika, kar je širilo trend nošenja ročne ure med ostalimi moškimi. Ustvarjalnost, lastnosti in dizajn prva moške ure Cartierja so postali osnova za vse nadaljne ročne ure:

- nošenje na levem zapestju ali prilagojeno za desno roko,- rogovi na uri za pašček in zaponka,- koleščki za reguliranje na desni strani ure.

Vojaki in njihovi nadrejeni so hitro spoznali prednosti ročnih ur pred žepnimi, saj jih ni bilo potrebno vsakič izvleči iz žepa. Vojska je sklenila dogovor s svojimi pogodbeniki za množično proizvodnjo moških ročnih ur, tako za vojake, kot vse pilote. Ker je vojska v tistih časih imela velik vpliv na širško javnost, se je trend ročnih ur širil izredno hitro.

Od leta 1913 naprej se je razvoj in dizajn ur povečeval iz dneva v dan. V tem obdobju so nastali številni urarski izumi, med njimi tudi prikaz datuma, lunine faze ip. Trend inovacij se je nadaljeval skozi drugo desetletje preteklega stoletja:

- Heuer izdela kombinacijo ročne ure in štoparice s precizno natančnostjo.- John Harwood je razvil samo - navijalen mehanizem, katerega je patentiral leta 1923.- Rolex je v letu 1923 pričel z oglaševanjem in izdelavo vodo-odpornih ur za množice, imenovano Oyster (slo: ostriga).- V letu 1929 je Tissot naredil uro z anti - magnetičnim dizajnom.- Večina svetovnih proizvajalcev je v tem desetletju zamenjala steklo ohišja s kristalno plastiko, ki je bolj obstojna in trdna.

Ure med 1910 in 1930 so tlakovale pot ročnim uram, kot jih poznamo danes.

Kljub široki paleti inovacij, ki so nastajale sproti, je prve ročne ure bilo potrebno navijati. V poznih 20-ih letih prejšnjega stoletja se je razvijal quartz mehanizem z avtomatskim navijanjem / nastavljanjem, katerega ni bilo potrebno navijati kot prejšnje ure.

V 70. letih je iz Japonske prišla nova vrsta ročnih ur. Za razliko od klasične, mehanične ure, so bile ure nove generacije digitalne. Te so poznale tudi dan v tednu, prestopno leto in druge, novejše funkcije, razvite na podlagi digitalne tehnologije.

Danes je ura prisotna skoraj povsod; v avtomobilu, mobilniku, računalniku, s čimer ročna ura ni več glavni kazalec časa okoli nas. Kljub temu so ročne ure še vedno pomemben del večine ljudi, bodisi zaradi uporabnosti ali kot modni dodatek.
Kaj je GMT
Zgodovina ure
Atomska ura
Neobičajna lesena ura
Prestavljanje ure

« Nazaj