Prijavite se na opomnik ob naslednjem premiku / prestavljanju ure.Opomni me

Kaj je atomska ura

Delo ure je sledenje času in prikazu le tega za nam lažjo orientacijo glede točne ure v dnevu. Osnovno delovanje ure temelji na tem, da šteje takte v rezonatorju.
Nihalna ura je sestavljena iz mehanizma in rezonatorja, ki skupaj štejeta rezonacije (nihaje levo in desno) nihala. Nihalo običajno rezonira v taktu ene sekunde / en nihaj.

Preberi več

Kaj je GMT?

Greenwich v Angliji je leta 1884 postal dom Greenwich časovne cone (ang: Greenwich Mean Time). GMT se imenuje Greenwich Mean Time, ker se meri od Greenwich Meridijske linije v observatoriju Royal v Greenwichu. Greenwich je mesto in točka, iz katere se merijo vse časovne cone na svetu. Greenwich čas je enota, ki definira čas rotacije Zemlje od popoldneva do popoldneva.

Preberi več

Poletni čas, zimski čas ali običajen čas

Če rečemo "poletni čas", namesto DST (Daylight Saving Time), je ta beseda skupna v veliko državah, tudi v Veliki Britaniji. Izraz "poletni čas" je možno najti v različnih zapisih in knjigah o DST-ju (Daylight Savings Time). Izraz "zimski čas", se velikokrat uporablja za običajen čas, ki je uradno ime za časovno obdobje, kadar se ne varčuje z lučmi (Daylight Savings).

Preberi več

Prestavljanje / premik ure

Premik ure oziroma poletni čas se je uveljavil z namenom večjega izkoriščanja dnevne svetlobe. Tako bi ljudje manj spali ko zunaj sije sonce. Ob uporabi premika ure oziroma prestavljanja časa med zimskih in poletnim časom se varčuje tudi na energiji, saj se dnevni delovni čas podjetij in ustanov prilagaja na večji izkoristek dnevne svetlobe ter posledično manjše porabe tako električne, kot toplotne energije.

Preberi več

Neobičajna lesena ura

Umetnik Mark Formanek si je zamislil prikaz časa na malo drugačen, a unikaten, svež in umetniški način; lesena ura, narejena le iz desk, visoka 4 in dolga kar 12 metrov, ki kaže uro tako, da se v video ponazoritvi lesene deske sestavljajo v urine kazalce. Zanimivo? Postaja še boljše, saj je prikaz videa usklajen z vašim računalnikom in kaže vašo lokalno uro.

Preberi več

Nastanek ženske in moške ročne ure

Zgodovina prenosnih, žepnih ur (predniki ročnih ur) seže nazaj do 15. stoletja, ko so potovanja in raziskovanja evropskih pomorščakov poleg navigacije in kart zahtevala tudi enostavnejši način merjenja zemljepisne dolžine in pozicije ladje.

Potrebovali so časovno napravo, ki bo lahka in prenosna.

Preberi več

Zgodovina ure

V prazgodovinskem času so ljudje uporabljali sonce, da bi lahko določili čas v dnevu. Ko je sonce zjutraj vzhajalo, so vedeli, da se je dan pričel in nastopil je čas za njihovo prebujanje. Vedeli so tudi kdaj je opoldne dneva, ko je bilo sonce na nebu na najvišji točki. Ko je sonce pričelo zahajati, so vedeli, da je čas za vrnitev v prenočišče in pripravo za nočitev.

Preberi več