Delo ure je sledenje času in prikazu le tega za nam lažjo orientacijo glede točne ure v dnevu. Osnovno delovanje ure temelji na tem, da šteje takte v rezonatorju.
Nihalna ura je sestavljena iz mehanizma in rezonatorja, ki skupaj štejeta rezonacije (nihaje levo in desno) nihala. Nihalo običajno rezonira v taktu ene sekunde / en nihaj.
Digitalna ura uporablja elektronski ali quartz oscilator kot rezonator, ki ob tem šteje pred-nastavljene takte (v ZDA 60 ciklov/sek, v EU 50 ciklov/sek) in jih prikazuje skozi digitalne številke. Natančnost ure je določena z natačnostjo rezonatorja v določeni frekvenci.

Atomska (Cezijska) ura

atomska ura Je ura, ki za svoje delovanje in prikaz časa uporablja rezonančne frekvence atomov in njenih rezonatorjev. Rezonator atomske ure je reguliran s mikrovalovnimi elektromagnetskimi frekvencanu, oddanih s strani kvantne tranzicije (spremembe energije) atoma ali molekule.

Prednost tovrstne tehnologije se izpostavlja v izredno točnem določanju in prikazu časa. Atomske ure rezonirajo v precizni in konstantni frekvenci brez opazne izgube odstopanj, kar omogoča natančnem prikaz ure. Atom cezija-133 oscilira z 9.192.631.779 cikli v sekundi. Tovrstna natančnost se bistveno razlikuje od točnosti navadne, qwartz ure.

Quartz ure uporabljajo kristal, katerega frekvenca osciliranja je približna standardni frekvenci in rahlo drugačna med proizvajalci, kar skupaj z zunanjimi dejavniki (vlaga, temperatura) vplivajo na točnost ure. Cezijska atomska ura vedno rezonira v enaki in poznani vrednosti, s čimer je prikaz časa zelo natančen. Kaj je GMT
Zgodovina ure
Nastanek ročnih ur
Neobičajna lesena ura
Prestavljanje ure

« Nazaj